Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

Снимка: БТА

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той все още е в района на ямболските села, където пожарната обстановка остава динамична. "Започваме да ограничаваме един от фронтовете, но температурата остава висока, има и силен вятър. На места все още огънят се развива върхово, което ни затруднява. По тази причина днес тук работим с 4 хеликоптера – на Министерството на отбраната и изпратените от Чехия", каза Стоянов.

По един от фронтовете на пожара, засегнал Крайново, Странджа, Голям Дервент и Воден, МВР работи съвместно с колегите си от Турция. "Няма опасност за хората, има много техника", заяви министърът и изрази увереност, че съвместните усилия ще доведат до постепенно овладяване на пожарите. През последния час в района на Ямбол заваля дъжд. И в община Болярово очакват да завали над местата, където четвърти ден бушува пожар. Община Болярово обяви дарителска кампания за пострадалите от пожарите, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът на общината Христо Христов изрази благодарност за съдействието към колегите си от общините Елхово и Тунджа, на валията на Одрин, на включилите се в гасенето пожарникари, земеделци, горски служители, както и към граждани, обадили се да изразят съпричастност.

От ПП-ДБ, "Възраждане" и ИТН поискаха оставката на Калин Стоянов заради работата по пожарите. "Няма да коментирам исканията на хора, които ако ги докарам тук, ще избягат с 200 и ще трябва да ги търсим и тях“, заяви по този повод Калин Стоянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00