Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

2
Снимка: Академия „Алегра“

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание на Международния фестивал Allegra представителите на музикалното настояще подават ръка и вдъхновяват новото поколение млади инструменталисти. Солист е Лора Маркова (цигулка), а диригенти - Симон Венгер и Славил Димитров.

В концерта, наречен "СЪДБОВНИ ПОЧУКВАНИЯ или ЕДНИЧЪК ЧУЙ СЕ ВИК" ще прозвучат Симфония No. 5 на Лудвиг ван Бетовен, Концерт за цигулка и оркестър No. 1 в сол минор, оп. 26, на Макс Брух и Българска рапсодия "Вардар”, оп. 16, на Панчо Владигеров.

Репетиция за концерта
Младежка филхармония "София“ е основана през 50-те години на XX век от именития български диригент Михаил Ангелов. Солистката Лора Маркова е родена в град София през 2003 г. На 5 годишна възраст започва да свири на цигулка и е приета в НМУ "Любомир Пипков“ в класа на Благородна Танева, където се дипломира с отличие. От 2022 г. е студент на проф. Коля Блахер в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин. Талантливата музикантка свири на цигулка Jean-Baptiste Vuillaume от 1869г., предоставена от Фондация "Вила Музика“ Германия.

Консерваторията Винтертур води началото си от "Музикално училище към Музикалния колеж“, основано през 1873 г. Фокусът ѝ е върху индивидуалната подкрепа на всеки ученик за постигане на личните му музикални цели.

Концертът в зала "България“ се осъществява под патронажа на Посолството на Швейцария в България. 

Снимки: академия "Алегра“Национално музикално училище "Любомир Пипков“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15