Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Снимка: РИМ Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е установен случайно  през 2021 г. при работите за рекултивация на депо за битови отпадъци в града. Разкрити са близо 70 археологически структури. Сред тях са жилища, огнища и ями, отнасящи се към ХIII век. Регистрирани са и 15 гроба, показващи известно отклонение от християнския погребален обред. Според археолога проф. Хитко Вачев, научен консултант на археологическия екип, става въпрос за куманско селище. "Куманите са съюзник на всички български царе. Няколко кумански принцеси са български царици. Имаме богати извори в това отношение, но досега не сме имали материалните следи къде са били куманите", обясни той. Сред интересните находки са няколко култови ями с положени вътре конски черепи, както и такава с цял конски скелет, монети от първата половина на XIII век, костни предмети, медни гривни, голяма пещ. В почистването на най-новите находки се включиха деца-доброволци и техните родители.
Екипът археолози се надява да може да се включи в проект, по който да се извърши цялостно изследване на обекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30