Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Форумът се провежда от 22 до 24 юли в София и Благоевград

Снимка: АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която се открива в София на 22 юли и продължава в Благоевград до 24 юли.

Водосвет за здраве ще отслужи в началото на срещата Негово Преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.  

В първия ден от форума, който през 2024 г. преминава под мотото „Образованието като грижа и ценност“, асоциацията отчита дейността си и връчва годишните си отличия на най-активните и креативни български образователни институции и преподаватели в чужбина. 

Очаква се приветствия към участниците да отправят вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието проф. Галин Цоков. Ще бъдат представени дейностите на Министерството на образованието и науката, насочени към българските училища зад граница, а също – реализираните проекти по Националната програма "Неразказаните истории на българите". Предвидено е и представяне на адаптираната версия на романа "Под игото" за българчета зад граница на актьора Руси Чанев.

В края на първия ден делегатите в годишната конференция ще проведат и Общо събрание.

Годишна конференция на АБУЧ - 2023

През следващите дни от проявата, в базата на ЮЗУ "Неофит Рилски" в благоевградския кв. Бачиново, участниците ще се включат в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в два тематични кръга - "Литературният текст в началния етап: предизвикателства в разбирането" и "Говоря, чета на глас, разбирам: фонетични и интонационни упражнения в услуга на проговарянето/говоренето на български език".

Асоциацията на българските училища в чужбина има повече от 250 членове, развиващи просветна дейност в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия. Организацията подпомага дейността на българските училища и образователни центрове извън България, популяризира българския език и култура, изпълнява и важната роля да отстоява правата на училищата пред българската държава, както и да спомага за изработването на специализирани програми и методики за обучение по български език в чужбина и да инициира законодателни промени.

Снимки: МОН и АБУЧ

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42