Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

Снимка: gov.bg

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони, премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война. Пострадалите тук са от природно бедствие. И двете са трагични обстоятелства от живота на хората, само че украинските бежанци са тук от две години. Така е било решено тогава. Настанени са по различни места за настаняване. Не знам дали всички са в хотел, дали няма в лагери за бежанци, защото си спомням в периода от тези 2 години, че имаше някои, които бяха премествани в тип бежански лагери. Различни ведомства са предоставили своята база, различни собственици на хотели, където видът собственост е частна. Така или иначе ние сме приели да помагаме на украинските бежанци, не само в България, а всички страни от ЕС. Това всичко се е случило по законов ред, с решение и на Народното събрание". 

"Бях на терен в село Воден и село Крайново и видях, че хората искат да си стоят близо дори и до изгорялата къща. На тези, на които са предоставени фургони за временно настаняване, гледат фургонът да е най-близо до къщата. Всички знаем каква трагедия е да ти изгори къщата", каза още Главчев. Той увери, че ако има хора, които не искат да бъдат настанени във фургони, ще им бъде предоставена възможност за настаняване в базите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. "Не е хотел, но ведомствените бази са с нелошо качество", увери премиерът. 

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма да бъдат изпращани български войници в Украйна и НАТО няма намерение да изпраща войски там. 

"Изпълнявам решенията на парламента, стриктно се придържам към тях, не ги надхвърлям, нямам такива правомощия и мандатът ми е такъв, какъвто е гласуван от Народното събрание по отношение за Украйна", заяви Главчев. Той подчерта, че НАТО е отбранителна организация, а не е агресивен съюз. "На срещата във Вашингтон беше потвърдено, че Украйна ще бъде подкрепяна, дотогава, докато е необходимо, докато тя иска да бъде подкрепяна срещу агресивната война на Русия", каза българският премиер. Той коментира, че за мир може да се говори, когато бъде траен и устойчив, но на база международното право и устава на ООН. "Тоест териториалната цялост на Украйна да бъде запазена, нейният суверенитет и граници да бъдат запазени", коментира премиерът.

Попитан защо президентът Румен Радев не дойде на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и има ли напрежение между двамата, Димитър Главчев отговори, че няма напрежение между него и президента.

По въпроса за български еврокомисар в новата еврокомисия Главчев каза, че към момента няма разговори за разпределение на ресори, защото е твърде рано.

"Нямам никакви основания да искам оставката на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Преди изборите имаше съмнения, че Стоянов ще окаже влияние на изборите. Видяхте, изборите преминаха нормално и по правилата, всички си свършиха прекрасно работата", каза премиерът. Той подчерта, че за първи път на последните избори не се е чуло нищо за манипулации на резултат и на машини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06