Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

Снимка: Facebook/gaidari.varna

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът.

Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория свирят на джура гайда. Те дебютират с видео клип в интернет с изпълнение на народната песен "Девойко мари хубава" в съвременен аранжимент на Никола Георгиев.

По думите на Георгиев интересът към българския фолклор в обществото ни е все по-голям и все повече момичета посягат към фолклорния инструмент, предаде БТА. Според преподавателя, създаването на групата "разбива" стереотипа, че момичета не могат да свирят на гайда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15