Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Снимка: БГНЕС

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е отказал да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г.

От президентството уточняват, че през октомври 2023 година външният ни министър Мария Габриел е предложила мисията ни в Киев, където нямаме посланик от началото на войната, да се оглави от Петър Танев, който е бил съветник в посолството ни. Решение за това е взето от Министерския съвет, но то не е изпратено в президентството, за да бъде издаден президентски указ, както предвижда процедурата. 

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен Радев за изпращане на първи дипломат в Киев. Българското посолство официално остана без посланик през април 2023 г., предаде БТА.

"Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората св. война, свързан със сигурността и международния ред", коментира пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Според него в случая се наблюдава доминация на лични отношения и остро противопоставяне между институции по същностни въпроси. "Много е вероятно предложеният човек в това съгласуване да се е оказал неприемлив за украинската страна", предполага Шаламанов.Той напомни, че България е единствената страна в НАТО, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. Според него вероятно и сега трябва да се търсят и такива причини за забавянето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха пет медала на състезание по астрофизика в Бразилия

На Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Бразилия, български ученици спечелиха пет медала, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Това е най-престижното състезание по астрофизика, а тази година в него..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

В Бургас ще танцуват в народните ритми на България, Румъния и Словакия

Концертът "Фолклорен форум" ще зарадва почитателите на народната музика на 27 август от 19 часа на сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Публиката ще има възможност да се наслади на фолклорни песни и танци от България, Румъния и Словакия...

публикувано на 27.08.24 в 08:05

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45