Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Снимка: БГНЕС

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е отказал да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г.

От президентството уточняват, че през октомври 2023 година външният ни министър Мария Габриел е предложила мисията ни в Киев, където нямаме посланик от началото на войната, да се оглави от Петър Танев, който е бил съветник в посолството ни. Решение за това е взето от Министерския съвет, но то не е изпратено в президентството, за да бъде издаден президентски указ, както предвижда процедурата. 

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен Радев за изпращане на първи дипломат в Киев. Българското посолство официално остана без посланик през април 2023 г., предаде БТА.

"Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората св. война, свързан със сигурността и международния ред", коментира пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Според него в случая се наблюдава доминация на лични отношения и остро противопоставяне между институции по същностни въпроси. "Много е вероятно предложеният човек в това съгласуване да се е оказал неприемлив за украинската страна", предполага Шаламанов.Той напомни, че България е единствената страна в НАТО, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. Според него вероятно и сега трябва да се търсят и такива причини за забавянето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00