Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български успех на Международния турнир на младите физици в Будапеща

Снимка: npmg.org

Българският отбор се представи на изключително високо ниво по време на Международния турнир на младите физици (IYPT) в град Будапеща, където участваха 38 страни от целия свят. Родните ни състезатели заслужено спечелиха сребърни отборни медали.

Това е най-доброто постижение на българските ученици в този турнир от 2015 година, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Постигайки впечатляващото 9-то място с резултат от 190,9 точки и надминавайки отбора на Германия във финалния кръг, родните ни ученици си осигуриха сребърните отборни отличия.

Специфичното на това природонаучно състезание е, че се провежда отборно и се решават изследователски научни задачи. Уменията да защитят основателно и структурирано своите идеи по време на т.нар. физични битки са и необходимите критерии за оценяване. Българският отбор влиза и в трите роли по време на всяка физична битка, които са докладчик, опонент и рецензент.

Участниците ни са от 10, 11 и 12 клас от гимназии в София, Велико Търново, Русе и Хасково.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08