Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Снимка: ЕК

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България, Хърватия и Полша доверието в съдебната система е под 30%, отчита Еврокомисията и подчертава, че остават за решаване въпросът с независимостта на регулаторите и мерките за прозрачност на медийната собственост, като има и забавяне при назначенията на мандатни длъжности.

На София отново, както в миналогодишния доклад, се препоръчва да предприеме законови промени, за да избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности; да подготви законопроект за подобряване работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет и за избягване на опасността от политическо влияние; да подобри показателите по разследванията и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта; да въведе изисквания за почтеност в работата на правителството и съответните наказания; да продължи работата за подобряване на прозрачността при държавната реклама, особено когато е договорена чрез посредници. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41