Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

Снимка: БТА - архив

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и техника с цел бърза реакция при евентуална промяна на ситуацията. Гасителните действия по въздух на територията на Гърция продължават, обобщиха от МВР.

На хората, чиито къщи са пострадали от пожарите, им се осигуряват фургони за настаняване и тези фургони ще отговарят на всички изисквания, за да могат да живеят в тях хора. В това увери служебният премиер Димитър Главчев. По думите му предстои да бъде разгледана и програма за настаняването им в хотели. "Готвим програма за настаняване, защото има противопоставяне между украинските бежанци и пострадалите от бедствието - едните по хотели, а другите във фургони", обясни Главчев. "Ще има възможност пострадалите да живеят при условията, при които живеят украинските бежанци, щом това е измерителят за благополучие", заяви Главчев и поясни, че казва това със сарказъм, тъй като украинците са в България заради войната.

Премиерът също увери, че за пострадалите при пожарите са предвидени социалните помощи от 1578 лв. за най-належащите нужди и 2500 лв. за обзавеждане. Помощи ще получат и земеделците. Търси се също вариант за обезщетяване и на хората, които не са регистрирани като земеделски стопани, но са изгубили животните си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53