Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един загинал при взрив в склада край Елин Пелин, версиите за причините са различни

Снимка: БТА

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките. Критично и с много тежка перспектива остава състоянието на 20-годишното пострадало момиче, което е с 85% изгаряния и с инхалация на отровни газове.
Има информация, че в склада са останали двама души, единият от които е синът на собственика.

Складът, в който има около два тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза пред журналисти, че има силно горене в центъра на складовата база, което продължава. По думите му цяла вечер в рамките на всеки час се е извършвало и облитане с дронове, с които е наблюдавана цялата ситуация, очаква се и хеликоптерът на военните да обиколи района. След това ще бъде взето решение дали хеликоптерът ще се включи в гасенето - основно чрез охлаждане около склада, който се наблюдава. Все още има гърмежи от запалилия се склад. Калин Стоянов посочи, че всички действия на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж.

Рано сутринта отново се е възпламенила складовата база на хранителната верига, която се намира в близост до складовете с фойерверки. Огнеборците са докладвали, че докато са гасели пожара от покрива са падали пиротехнически изделия, затова в момента складът все още гори. Взривовете са се активирали отново около 5:00 ч. сутринта, посочи Стоянов и уточни, че се наблюдава интензитетът им, и вероятно те ще продължат още няколко часа.

От човешка грешка до кълбовидна мълния - версиите за избухването на фойерверките в складовете до село Елин Пелин са различни. Според експерта по сигурност Милен Иванов, от подобни инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза. В студиото на Нова ТВ експертът коментира, че взривните материали в склада не са бързо горящи. Той поясни, че черният, т.нар. димен барут е основната суровина за производство на фойерверките гори бавно и може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. По думите му, ако и другият склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив, но "няма какво друго да се направи, освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии".

В същото време бившият директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов посочи пред БНТ, че намесата вътре на терен може да стане след като ръководителите на място са убедени, че опасността за пожарникарите, спасителите и военните е преминала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30