Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи от български

Снимка: pixabay

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през март, април, май, юни, септември, октомври, ноември и декември 2025 г. Тяхната продължителност е от 2 до 4 седмици.

Могат да кандидатстват литературни преводачи от български на езиците на програма "Творческа Европа" на ЕС. Те трябва да имат поне един издаден превод от издателство или литературно списание. От резидентите се очаква да подготвят превод на кратък откъс от книга, написана на български език, която не е превеждана на техния целеви език, заедно с анотация.

Проектът Archipelagos има за цел да разкрие многообразието от литературни истории в Европа като подкрепя литературните преводачи да откриват нови гласове от "малките" езици. Той се ръководи от Atlas (Франция) в партньорство с 11 европейски организации. Проектът е съфинансиран от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и от Националния фонд "Култура".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49

Един загинал при взрив в склада край Елин Пелин, версиите за причините са различни

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките...

публикувано на 26.07.24 в 09:02

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55