Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите – на Олимпийски игри

Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.
Снимка: Пресфото-БТА (архив)

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С изключение на игрите в Токио през 2021 г., които бяха белязани от пандемията от Ковид-19, България е имала по-малко спортисти последно на Олимпиадата в Мелбърн през 1952 г., когато сме изпратили 43-а атлети.

От началото на провеждането на Олимпийските игри досега България е спечелила общо 224 медала. Най-много са сребърните медали – 88, бронзовите медали са 82, а златните – 54, което ни нарежда на 21-о място по спечелени медали от Олимпийски игри.

Най-успешна за България е бойкотираната от Запада Олимпиада в Москва през 1980 г., когато печелим общо 41 медала. В изданията на игрите до 1952 г. България няма нито един спечелен медал, но не участва в Олимпиадите между 1900-1920 г., както и в изданията през 1932 и 1948 г. Първият медал за страната е бронзов и е спечелен през 1952 г. от боксьора Борис Георгиев-Моката.  

Важно е да припомним, че България е една от 14-те държави участнички в първата лятна Олимпиада преди 128 години. 

А на Олимпиадата в Париж България участва с по трима спортисти в бадминтона и вдигането на тежести, петима в бокса, шестима в борбата, по двама в гребането, джудото, спортната гимнастика и спортната стрелба, по един в кану-каяка, таекуондото, тениса и фехтовката, петима в леката атлетика, четирима са българите в плуването, а седем – в художествената гимнастика. На всички тях – успех!!!

Съставил: Красимир Мартинов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06