Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Снимка: Ани Петрова, БНР

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще се отнесе сериозно, ако бъдат поканени за разговори. Той припомни, че президентът връчва третия мандат на парламентарна група, като в този случай няма срок за посочване на премиер, което дава възможност да се проведат сериозни консултации и да се потърси обединяваща фигура. Относно отхвърлените от Конституционния съд промени в основния закон Атанасов припомни, че в момента над 20 органа в страната, чиито членове се избират от парламента, са с изтекли мандати и години наред няма да могат да се изберат нови състави.

''Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета'', заяви пред БНР и Драгомир Стойнев от БСП. Той каза, че ако президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на социалистите, ''лека, полека, можем да се върнем към нормалността''.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Гърция работят за потушване пожара в граничната планина Славянка

Ситуацията с пожара на българо-гръцката граница е доста тежка, обяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. В гасенето са включени два гръцки хеликоптера, два самолета, и два български военни хеликоптера. „Много е голям фронта на пожара, много е..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Преди летните отпуски е интензивен трафика с леки коли от Румъния, Сърбия и към Турция

Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от „Гранична полиция". На границата с Румъния трафикът е интензивен при „Кардам" на изход за товарни автомобили. Интензивен е трафикът и за леки коли на вход и изход по..

публикувано на 28.07.24 в 10:28

Неправителствено сдружение с кампания за справянето с нерегламентираните сметища у нас

Сдружение "BG Бъди активен" отправя покана до НПО организации, спортни клубове и образователни институции с цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията "НЕ на незаконните сметища", с фокус..

публикувано на 28.07.24 в 10:25