Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България следи с тревога изявленията на Скопие за Коридор №8

Снимка: архив

Правителството на България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност, включително чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор № 8 към друг транспортен проект, посочват от правителствената пресслужба. Припомняме, че Северна Македония многократно е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете държави, включително и Kоридор № 8, включително в съвместната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2021 г., се казва в съобщението.

ЕС подкрепя изграждането на железопътните коридори 8 и 10, заяви посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър пред "Свободна Европа". По отношение на вписването на българите в конституцията на Северна Македония като условие за реален старт на преговорите с ЕС дипломатът посочи, че "на масата вече има поставено решение". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен..

публикувано на 23.07.24 в 08:54

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48