Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на седмицата ще е ясно дали ще има редовно правителство

За незабавно пристъпване към разговори с останалите политически формации в 50-ото Народно събрание, призова президентът Румен Радев представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН). Той им връчи третия, последен, мандат за съставяне на правителство. "От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за нужда от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен, експертен кабинет", каза Радев. "На фона на конфликтите между партиите, а и вътрешнопартийните раздори сред редица от тях, вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си и се надявам това да ви помогне за успешната реализация на мандата", посочи още той.

"Ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии", подчерта взелият мандата депутат Тошко Йорданов.
"Надявам се докрая на седмицата да имаме представа дали ще има възможност за съставяне на правителство с третия мандат. Ще проведем разговорите с партиите в присъствието на медиите", обеща политикът.

"На срещите ще обсъждаме приоритети, проблеми, начините и сроковете за тяхното решаване. Ако постигнем съгласие, след това ще се води разговор за състав за кабинет и кои ще са хората, които ще изпълняват съответната програма. Няма политическа партия или политически представител в парламента, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение", допълни Йорданов. 

Не съм от тези, които дезертират, но има да се извърви конституционна процедура. Така служебният премиер Димитър Главчев отговори на въпроса, зададен от журналисти – дали ще приеме да остане на поста при провал и на третия проучвателен мандат. "Най-добре е да се направи редовно правителство" – добави Главчев, но не отговори дали е оптимист за успеха на третия мандат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16

Президентът Румен Радев: Политическата система в България е тежко заболяла

Държавният глава Румен Радев заяви, че в петък сутринта ще обяви решението си кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По повод коментар на Делян Пеевски, че президентът не си е на мястото, докато страната е обхваната от..

публикувано на 18.07.24 в 18:51
Божидар Божанов

ПП-ДБ не могат да направят правителство, ще върнат втория мандат

Няма подкрепа за нашия подход, а именно антикорупционни закони и след това разговор за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат, заяви Божидар Божанов от преговорния екип на "Продължаваме промяната – Демократична..

публикувано на 18.07.24 в 10:48