Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трета поредна година деца от Кюстендил ще рисуват върху фасада в Босилеград

Снимка: glaspress.rs

"Стените, които ни свързват" е мотото, върху което разсъждават младите артисти от Кюстендил, докато творят по фасадите на сградите и къщите на Босилеград (Сърбия).

През изминалите 2 години учениците от школата на "Новите майстори" успешно осъществиха проектите "Модерно и тадиционно" и "Ефектът на пеперудата". Отново подкрепени от местното сдружение "ГЛАС" , от вторник до петък, 9 от кюстендилските "нови майстори" и техният учител Евгени Серафимов ще творят върху поредната босилеградска стена.



За това лято визията на бъдещия стенопис е създадена от дипломирания графичен дизайнер Дияна Бориславова и бъдещия архитект Живко Христов. Вдъхновението им е от стара черно-бяла фотография от 1941 г. На нея босилеградска делегация е пред царския дворец в София, за да поиска в Босилеград да има гимназия.

Делегация от Босилеград настоява пред Н.В. цар Борис III за построяване на първата гимназия в града
След срещата е получено разрешение за финансиране и построяване на първата гимназия в Босилеград, и още същата година – на 5 ноември, гимназията в Босилеград носеща името "Княгиня Мария Луиза" започва своята образователна мисия, която продължава и до днес, напомня порталът на българите в Босилеград "Гласпресс".
"С този проект Сдружение "ГЛАС" – Босилеград и "Новите майстори" поставят още един артистичен акцент, този път върху една от стените на босилеградската гимназия, която отново няма да ни раздели, а ще ни свърже. Връзката този път е с онези времена и хора, за които образованието, науката и родният край са най-високите добродетели”, сподели Евгени Серафимов специално за портал "Гласпресс".



От там съобщават, че официалното откриване на стенописа ще се състои на 2-ри август от 18 часа местно време пред входа на Босилеградската гимназия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50