Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора отбелязва 147 години от сраженията в защита на града

Снимка: архив

Навършват се 147 години от боевете за защитата на Стара Загора през 1877 г. В знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата, на 31 юли, в 9:30 часа едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г., Паметника на загиналите във войните старозагорци, Паметника на участниците в Старозагорското въстание, Мавзолея – костница 19 юлий 1877 г. и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора" ще бъде сцена на тържествен общоградски ритуал със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя в памет на знайните и незнайни защитници на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за церемонията по откриване на Олимпиадата

Християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, се казва в позиция на  Светия Синод на Българската православна църква по повод церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. "Целият..

публикувано на 30.07.24 в 13:18

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05