Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Заболяването не е опасно за хората

Снимка: БТА

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, стана ясно на онлайн среща на институциите с представители на животновъдните асоциации.
Мерките включват засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби
Заболяването не е опасно за хората, но е изключително заразно за овцете и козите и води до големи икономически загуби.
Болестта се предава чрез директен контакт между животни, чрез замърсени с вируса фуражи, постели, оборудване и превозни средства.

Временно е забраноно и провеждането на животновъдни изложби и пазари, предава БТА.
Гърция вече забрани транспорта на овце и кози в цялата страна заради чумата по дребните преживни животни. Първите данни показват, че чумата по дребните преживни животни, установена в гръцката област Тесалия, е била внесена от Румъния, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то..

публикувано на 28.07.24 в 16:32

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14