Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР с препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език

Снимка: www.mvr.bg

От "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" са изготвени препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език.

Традиционно в тази част на годината транзитният трафик през страната ни се засилва, като най-активни са шофьорите от трите ни съседни държави. Това е и причината да се подготви  на техните езици специална брошура, в която са изведени основни положения от действащия у нас Закон за движение по пътищата, както и направените през последните години промени в него.

Брошурите са достъпни онлайн в сайтовете на МВР. Текстовете в тях внасят пояснение какви са максимално допустимите скорости за движение по магистралите, извънградските пътища и в населените места. Написани са основни положения като това, че у нас следва и водачите, и пътниците да използват обезопасителни системи, а превозните средства да се движат в включени светлини дори и през деня. Внесено е разяснение и какви са изискванията при аварийно спиране (поставяне на светлоотразителен триъгълник и отстояние от него). 

Специално внимание е обърнато на вида и размера на санкциите за най-честите нарушения, както и вариантите за плащане на наложени наказания. В брошурите са включени и редица препоръки към самите водачи.

От "Пътна полиция", ГДНП се обръщат към българските водачи да се отнасят толерантно към колегите си с чуждестранни регистрационни номера и с повишено внимание. От там напомнят, че често транзитно преминаващите шофират дълги часове, което ги изморява и поради тази причина се отразява на навременните им реакции. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До петък ще е слънчево и топло над цялата страна

В четвъртък , 1 август, ще е слънчево и топло, със слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 21°, в София 13°. Максималните ще са от 32 до 37°, в столицата – 32°.  По Черноморието август започва със слънце и умерен..

публикувано на 31.07.24 в 19:40

България днес - 31 юли 2024 г.

В „България днес“ на 31 ви срещаме с Кевин Пенев – българското момче от Ню Йорк, който представи достойно страната ни на олимпиадата в Париж. С три преподавателки в училище „Буквар“ в германския град Кобленц говорим и за..

публикувано на 31.07.24 в 19:00

Два шведски самолета отменят френските в гасенето на пожарите

В борбата с огнената стихия в Малешевската планина френските самолети ще бъдат отменени от два шведски самолета, съобщи БТА като цитира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обстановката на място остава тежка , а на терена са..

публикувано на 31.07.24 в 17:49