Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонение, посветено на Св. Йоан Рилски

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Снимка: Софийска митрополия

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил. 

Пешеходният поход се провежда от 1 до 6 август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила
, като на Преображение Господне (6 август) участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм "Рождество Богородично".

И тази година началото на похода ще бъде дадено на 1 август в столичния храм "Св. София" със света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество българския патриарх Даниил. Първойерархът на Българската православна църква за първи път ще отслужи водоосвещение и на 5 август при едно от Седемте рилски езера – "Бъбрека", традиционна част от програмата на поклонническия път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изящно гравирани съдове и фино изработени идоли – Козарева могила разкрива своите тайни

Находките от археологическите разкопки на Козарева могила – селище от V хил. пр. пр.н.е., се превърнаха в истинска сензация още през 2014 година, когато за пръв път бяха представени пред широката публика. Сред изящните експонати се открояват..

публикувано на 07.09.24 в 06:45

Точно преди 50 години България откри единствената си АЕЦ

На 4 септември 1974 г. е открита официално първата и единствена АЕЦ в България - "Козлодуй". Тя е и първата ядрена централа в Югоизточна Европа. Началото на ядрената ни енергетика обаче е поставено на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за..

публикувано на 04.09.24 в 07:45

Възпоменаваме страданията на Св. Йоан Предтеча със строг пост

На 29 август Българската православна църква възпоменава Отсичане честната глава на Свети Йоан Предтеча и Кръстител. За Христовата Църква св. Йоан Предтеча е най-велик сред пророците и затова отбелязва неговата памет шест пъти в годината. На 23..

публикувано на 29.08.24 в 08:55