Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Тараклия пътуват за вълнуваща екскурзия в България

Българчета от Молдова на екскурзия в България
Снимка: Фейсбук/arbomoldova

Група от 14 деца от Тараклийски район в Молдова тръгнаха на вълнуваща екскурзия в България, където ще посетят исторически места в София и  сградата на Народното събрание, Рилския манастир и град Перник, похвалиха се във фейсбук от Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова. Асоциацията е осигурила логистиката и е поела пътните и осигуровките за българчета, които пътуват до родината на своите деди.

Интересен е и начинът, по който са били избрани късметлиите – 7 от тях са получили шанс да пътуват до прародината си чрез томбола, организирана от АРБОМ по време на Абитуриентския бал - 2024 г., 5 от младежите са победители в конкурса на Асоциацията на тема "Моят роден български край", а още двама са избрани според резултатите им на олимпиада по български език, преведена през май.


От асоциацията за подкрепа на българите в Молдова не пропускат да благодарят на партньорите си в България, които са съдействали за настаняването на децата и изхранването им по време на пътешествието.

"Радваме се, че успяхме да организираме това страхотно пътешествие! Пожелаваме на децата вълнуващо пътуване, незабравими впечатления и прекрасни емоции" – написаха още АРБОМ.


Вижте също:



По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40
Село Пустец в областта Мала Преспа

Резултатите от официалното преброяване са голям успех за българската общност в Албания

Българите са третото по численост малцинство в Албания – показват последните данни от преброяването на населението в балканската държава. Това са първите официални статистически данни за броя на българите там, тъй като малцинството ни беше официално..

публикувано на 03.07.24 в 15:30