Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнители от 18 държави на сцената на "Банско джаз фестивал"

Снимка: banskojazzfest.bg

От 3 до 10 август Банско за 27-ми път ще бъде джаз. Банско джаз фестивал ще превърне площади, улици, паркове и заведения в планинското градче в огромна жива сцена.

Богатата програма включва 135 изпълнители от 18 държави, 24 концерта – по три на вечер – на голямата сцена; 3 държави, 45 участници, 21 концерта на дневните сцени; 18 международни проекта, 4 съвместни, 5 български.

И тази година гостите на Банско джаз фестивал могат да разгледат първата в страната постоянна джаз-експозиция в музея на джаза в читалище "Никола Вапцаров", която проследява историята на джаза в България.


Ще има и Банско джаз академия с подкрепата на Министерството на културата. В съпътстващата програма присъстват семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации.

Най-интересната нова инициатива в подножието на Пирин тази година е Алеята на джаза. С подкрепата на Национален фонд Култура ще се проведе пленер за създаване на скулптури от естествени материали, засвидетелстващи приноса на най-ярките джаз творци на България в периода от 40-те години до наши дни, които да поставят основа за създаване на Алея на джаза. Творбите ще бъдат разположени в центъра на Банско и ще бъдат част от идентичността на града, възприеман заради "Банско джаз фестивал" като джаз столицата на България. БНР е медиен партньор на фестивала.

Камелия Тодорова
Откриването е на 3 август с концерт, озаглавен "Джаз и легенди". В него ще чуем Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг Бенда на Националната музикална академия с ръководител Михаил Йосифов. 

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: banskojazzfest.bg, Facebook /BanskoJazz

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25