Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По трасграничен проект в Тараклия ще градят "Парк на мира"

Снимка: Районен съвет, Тараклия

В молдовския град Тараклия, в който живее предимно българско население, избраха името на новия парк, който предстои да бъде построен в близост до Тараклийския университет "Григорий Цамблак". Името бе избрано с онлайн-гласуване на два етапа.

След първия тур комисия отбра пет от предложените имена. На втория етап жителите избираха едно име  – "Парк на мира" получи най-много гласове — 395.

Паркът ще се строи от районните власти с помощта на трансграничен проект по Програмата Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021–2027 в партньорство с българската Община Генерал Тошево като водещ партньор, румънската община Мурфатлар и общинския съвет на Болград в Украйна. Общата стойност е над 313 000 евро, от които 10% ще бъдат осигурени от районния съвет на Тараклия.

Вижте също:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40
Село Пустец в областта Мала Преспа

Резултатите от официалното преброяване са голям успех за българската общност в Албания

Българите са третото по численост малцинство в Албания – показват последните данни от преброяването на населението в балканската държава. Това са първите официални статистически данни за броя на българите там, тъй като малцинството ни беше официално..

публикувано на 03.07.24 в 15:30

Български абитуриенти от Молдова посетиха парламента и правителството в Кишинев

Българчета от Тараклия – випускници на лицеите в района, посетиха Министерството на образованието на Молдова. Опознавателната визита в държавната институция за групата младежи беше организирана от Неправителствена организация "Център за граждански..

публикувано на 03.07.24 в 10:08