Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По трасграничен проект в Тараклия ще градят "Парк на мира"

Снимка: Районен съвет, Тараклия

В молдовския град Тараклия, в който живее предимно българско население, избраха името на новия парк, който предстои да бъде построен в близост до Тараклийския университет "Григорий Цамблак". Името бе избрано с онлайн-гласуване на два етапа.

След първия тур комисия отбра пет от предложените имена. На втория етап жителите избираха едно име  – "Парк на мира" получи най-много гласове — 395.

Паркът ще се строи от районните власти с помощта на трансграничен проект по Програмата Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021–2027 в партньорство с българската Община Генерал Тошево като водещ партньор, румънската община Мурфатлар и общинския съвет на Болград в Украйна. Общата стойност е над 313 000 евро, от които 10% ще бъдат осигурени от районния съвет на Тараклия.

Вижте също:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15