Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хидроенергийният комплекс "Турну Мъгуреле - Никопол" е в списъка на трансграничните проекти на ЕС

Снимка: НЕК

Проектът на "Националната електрическа компания" (НЕК) и румънската "Хидроелектрика" за изграждане на комплекса "Турну Мъгуреле - Никопол" успешно премина етапа на оценка и е включен в Списъка на трансграничните проекти за възобновяема енергия на ЕС. Предстои одобрение на списъка и публикуването му в Официален вестник на ЕС, съобщиха от НЕК.
Проектът е един от трите одобрени през 2024 г. Включването му в списъка и перспективата за получаването на статут на трансграничен проект за възобновяема енергия са значим етап от неговото развитие. Откриват се и възможности за подкрепа на проекта чрез Механизма за свързване на Европа. Той предвижда изграждане на двата срещуположни бряга на р. Дунав по една руслова водноелектрическа централа със съвременни технологии и резервоар за съхранение на вода с голям капацитет. Проектът ще кандидатства за финансиране на предпроектни проучвания пред Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 август 2024 г.

В първия ден на август ви предлагаме разказ за именития график Галилей Симеонов, наричан "последния класик в националното графично изкуство” по повод  95-ата годишнина от рождението му и ретроспективната изложба, която му е посветена в Монтана. Ще ви..

публикувано на 01.08.24 в 19:00

Чужденци, изучаващи български език във Великотърновския университет, представиха ястия от своите страни

Участниците в 47-ото издание на Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” се включиха в  интернационална кулинарна вечер. Летен семинар по български език и култура..

публикувано на 01.08.24 в 18:15

Природният газ по-скъп с 4,5% през август

От днес природният газ поскъпва с 4,5 процента и през целия месец ще се продава на цена 60,75 лв. за мегаватчас, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. На тази цена крайните снабдители и лица, на които е издадена лицензия за..

публикувано на 01.08.24 в 14:27