Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия отчита спад на мигрантите и затваря бежански центрове


Комисарят по въпросите на бежанците и миграцията на Сърбия Наташа Станисавлевич съобщи, че броят на мигрантите в страната е намалял с 80% и е решено временно да се затворят 7 центъра за бежанци, предаде TANJUG. Решението е в сила от 1 август и ще важи до 30 септември. "В този период ще направим анализи отново, за да приспособим работата на центровете в зимния период", посочи Станисавлевич. Тя отбеляза, че в първите 7 месеца на 2024 г. броят на мигрантите в страната е бил 10 423. В центровете в момента са настанени 472-ма бежанци, докато броят им по същото време през 2023 г. е бил между 3500 и 4000 души. Станисавлевич отбеляза, че най-много мигранти влизат в Сърбия от България и Северна Македония.

ВЛЕН искат в Северна Македония да има албанска академия на науките


Албанската партийна коалиция ВЛЕН ("Заслужава си"), която е коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска в Северна Македония да има две академии на науките - македонска и албанска, предаде БГНЕС. Лидерите на ВЛЕН посочиха, че планът е първоначално академията да се финансира от бюджетите на 4 албански общини, а след това финансирането да бъде поето от държавния бюджет. "Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е ясна. Имаме Македонска академия на науките и изкуствата (МАНУ), в която са събрани учени от различни етноси и трябва да работим в посока на обогатяване на научната мисъл, това е бъдещето", - заяви премиерът Християн Мицкоски относно албанската инициатива. Бившият председател на МАНУ Владо Камбовски коментира, че не може да има две академии в една държава и че "науката не може да бъде етнизирана".

Турски закон за съдбата на уличните кучета разгорещи обществените страсти


Турският парламент прие закон, по който общините ще трябва да съберат до 2028 г. от улиците бездомните кучета и да ги настанят в приюти. Агресивните и нелечимо болните ще бъдат евтаназирани. Досегашната норма предвиждаше общините да стерилизират и ваксинират всички улични кучета и да ги връщат на мястото, където са намерени. Смята се, че в Турция има около 4 млн. бездомни кучета, а общините са стерилизирали около 2,5 милиона животни за последните 20 години. В закона се посочва, че в страната има 322 приюта с капацитет за 105 000 кучета, а общините ще отделят 0,3% от своите бюджети за кампанията. Хиляди хора протестираха срещу закона, стигна се и до сблъсъци с полицията, предаде БТА. Защитници на правата на животните се опасяват, че някои общини ще предпочетат да убият кучетата под претекст, че са болни.

Премиерът Еди Рама смени силовите министри в Албания


Албанският премиер Еди Рама съобщи пред конгрес на управляващата Социалистическа партия, че сменя 4-ма министри в правителството. Министерството на отбраната ще се ръководи от Пѝро Вѐнгу, който поема поста от Нѝко Пелѐши. На мястото на досегашния финансов министър Ервѝн Мѐте застава Петрѝт Ма̀ляй. Министерството на вътрешните работи ще ръководи Ервѝн Хо̀джа. До момента вътрешен министър бе Тауля̀нт Ба̀ла, но той става министър за връзки с парламента, предаде Албанското радио и телевизия (RTSH). Рама обяви, че Тирана е подала документи за домакинство на срещата на НАТО през 2027 г. Като приоритети на страната той обяви изграждането на транспортен Коридор №8 от Адриатика до Черно море, морската линия от Триест в Италия, през Дуръс до Каламата в Гърция, писта за Формула 1 в Елбасан и международно летище във Вльора.

Съживяват проекта за плавателен канал от Букурещ до р. Дунав


До края на годината може да е готово предпроектното проучване на канала Букурещ - Дунав, съобщи румънската национална телевизия TVR. Строителството започва през 1986 г., но спира след революцията от 1989 г., въпреки че е бил изпълнен на 70%. Каналът от 67 км е трябвало да бъде готов за 5 години на цена 1,44 млрд. евро. Ако бъде завършен проектът, известен като "Развитие на реките Арджеш и Дъмбовица за навигация", той ще направи възможен морския транспорт между румънската столица и Черно море през Дунав. Съоръжението ще позволи и директна връзка на Букурещ с други столици като Белград, Будапеща, Братислава, Виена и с канала Рейн-Майн-Дунав. Проектът има 6 хидротехнически шлюза - 4 на Арджеш и 2 на Дъмбовица, като на всеки ще има и водноелектрическа централа. Каналът ще излиза на Дунав при Олтеница срещу българския град Тутракан.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА, telegraf.rs, euronews.al, time.mk, cotidianul.ro


Още от категорията

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен..

публикувано на 23.07.24 в 08:54

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48