Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията - обилни валежи, небрежност или активна човешка дейност?

Инж. Тома Белев: 30 години сме готвили грешни кадастрални карти, които водят до застрашаване живота на гражданите

Снимка: zelenizakoni.com

Близо година след наводненията в крайморската Община Царево, които отнеха живота на четирима души, причините за бедствието още се изясняват. Според независимия анализ, в рамките на инициативата "Зелени закони", на инж. Тома Белев, бивш зам.-министър на екологията, "ако валежите са причина за наводнението, което само по себе си е един естествен процес, то човешките и материалните жертви са резултат от липсата на превантивни мерки, т.е. резултат на човешкото бездействие, а при построяването на мостовете и застрояването на заливните тераси – резултат на активните човешки действия".


Валежите през последните години наистина се концентрират в рамките на няколко дена, което повишава не само риска за инфраструктурата, но и за хората. От друга страна обаче няма как да има наводнения, без да има причини, категоричен е инж. Тома Белев:

"Всъщност причините там са, че придойдоха реки, които не съществуват – отбелязва екологът в специално интервю за Радио България. – Тях ги няма нито в кадастъра, нито в общия устройствен план, нито в плана за управление на речните басейни, нито в плана за управление на риска от наводнения. Всъщност, прииждането дойде от земеделски, горски и урбанизирани територии, но там водни обекти реки няма. И това е една от причините да има толкова много разрушения и жертви, защото ако има водни обекти, цялото строителство, свързано с урбанизацията на черноморския бряг, би било ограничено, защото е забранено да се строи в заливните тераси на реките. Но когато няма реки, няма заливни тераси и съответно там се разрешава строеж."


На практика местната община не е отбелязала реките в общия устройствен план, а Басейнова дирекция при изготвянето на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения не е нанесла водните обекти и съответно не е определила техните заливни тераси, където да е ограничено застрояването. В същото време местната Регионална инспекция по околната среда и водите е давала разрешения да се строи в заливните тераси, защото на кадастралната карта липсват водни обекти. "Всичко това довежда до унищожаване на инфраструктурата, разположена в тази заливна тераса, включително човешките жертви, са точно на една река, която не съществува", отбелязва инж. Белев и допълва:


"След прииждането, след наводненията, след човешките жертви беше приет нов План за управление на риска от наводнения, в който тези реки отново ги няма. Когато зададохме въпроса защо ги няма и настояхме да предприемат мерки, те отговориха, че ще предприемат мерки, когато изработват следващия план след шест години. Това е абсолютно безотговорна политика от страна на МОСВ. Същите са причините за наводненията в казанлъшко, където отново прииждат води от земеделски земи, а не от водни обекти. В населените места продължава да се застроява в заливните тераси на реките. Естествено като дойде една река, независимо дали държавата или общината я признава за река, тя ще наводни, ще отнесе, ще унищожи. Сега се обсъждат новите планове за управление на речните басейни и трябва да кажа, че отново тези реки ги няма вътре. Те не са посочени като водни обекти, не са предприети мерки за тяхното опазване. Отново е безотговорно от страна на МОСВ да не предпазва гражданите от загуба на имущество, от загуба на живот."


Необходими са действия, за които вече сме закъснели, призовава инж. Тома Белев и предупреждава, че проблемът с наводненията засяга и градовете, в т.ч. и столицата:

"Ние запечатваме все повече от градската среда – дали ще направим улица, дали ще построим блок, дали ще направим някаква алея, даже в парк, това води до запечатване на почвената повърхност, съответно се губи възможността почвата да задържи водата. Всичко е покрито с асфалт, с плочки, със сгради и съответно водата си търси своя път. Проблемът с липсата на отразяване на водните обекти в кадастралната карта е много сериозен. Изоставя се от държавата и никой не прави стъпки за решаването му. Докато бях заместник-министър в Министерство на околната среда и водите през 2022 г. предприехме политика да направим реките защитени територии, защото са сред екосистемите, които най-бързо се губят. Какво се оказа – там, където имаше предложения за съхранение на реки, които никой не замърсява или уврежда – тях ги няма в кадастъра. Върви река, прекъсва, след това я няма 10 km и пак се появява река. Нищо, че реално тя тече през цялата година, кадастърът не го отразява, т.е. ние 30 години сме готвили едни кадастрални карти, които са грешни, които водят до застрашаване живота на гражданите."

Снимки: БТА, БГНЕС, zelenizakoni.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 11

В единайсетия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, слушайте: Изтлява ли интересът към изучаването на българския език в чужбина – разговор с българиста от италианския университет Roma Tre проф. Красимир Станчев; Словаците..

публикувано на 01.08.24 в 12:00

До петък ще е слънчево и топло над цялата страна

В четвъртък , 1 август, ще е слънчево и топло, със слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 21°, в София 13°. Максималните ще са от 32 до 37°, в столицата – 32°.  По Черноморието август започва със слънце и умерен..

публикувано на 31.07.24 в 19:40

Два шведски самолета отменят френските в гасенето на пожарите

В борбата с огнената стихия в Малешевската планина френските самолети ще бъдат отменени от два шведски самолета, съобщи БТА като цитира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обстановката на място остава тежка , а на терена са..

публикувано на 31.07.24 в 17:49