Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев:

Запазването на българския език и култура сред българските общности зад граница е изключително важно

Димитър Главчев
Снимка: БТА - архив

Служебният премиер Димитър Главчев се ангажира през своя мандат да приведе в действие законодателните промени, свързани със Съвета за координация на политиките за българите извън страната. “Срокът за приемане на правилник за Съвета и дейността му е тримесечен, работи се активно и до 5 август ще има резултат”, заяви той на парламентарен блицконтрол.

Според приетите текстове Министерският съвет оглавява постоянно действащ орган, чието задължение е да координира политиките по отношение на българските общности и техните организации в чужбина.

Димитър Главчев изтъкна, че запазването и разпространението на българския език и култура сред нашите сънародници зад граница е изключително важно. “Тези цели изискват внимателно стратегическо планиране, синхронизирано с множество държавни органи и институции”, добави той.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът издаде указ за назначаването на нов служебен кабинет

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на предложеното от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев правителство. Очаква се новият кабинет веднага да положи клетва пред Народното събрание. В друг..

обновено на 27.08.24 в 08:46

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

обновено на 26.08.24 в 19:41
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31