Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавиер Ибаниес осигури първи олимпийски медал за България

Гимнастичката Валентина Георгиева завърши пета на прескок

Хавиер Ибаниес
Снимка: БТА

Боксьорът Хавиер Ибаниес се класира за олимпийските полуфинали в категория до 57 кг и си гарантира минимум бронзов медал в Париж. Роденият в Куба, но състезаващ се за България европейски шампион, победи японеца Шудай Харада с 5:0 съдийски гласа.

За място на финала Хавиер Ибаниес ще се изправи срещу световния бронзов медалист Мунарбек Сейтбек Уулу от Киргизстан, който се наложи с 3:2 съдийски гласа над Джамал Харви от Съединените щати.

С категоричната си победа на четвъртфиналите българският боксьор спечели за страната ни 20-о отличие от олимпийски игри в своя спорт.

Валентина Георгиева

Представяне като за олимпийски медал направи и Валентина Георгиева, която с два отлични прескока извоюва петото място на финала на този уред в спортната гимнастика. Така България отново имаше олимпийска финалистка при жените след 32 годишна пауза.

Класирането е огромен успех за 18-годишната дебютантка на олимпийски игри и защото е постигнато след продължително отсъствие поради травма на коляното.

Интересен факт е, че Валентина Георгиева повтори постижението на своя треньор Филип Янев, завършил на пето място на прескок на олимпиадата в Атина през 2004 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новак Джокович и Григор Димитров ще играят демонстративен мач в София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват привържениците на тениса в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион идва в българската столица по покана на първата българска ракета. Двамата ще изиграят демонстративен мач. Досега сърбинът е бил в..

публикувано на 06.08.24 в 13:07

Мрежата за права на жените: Респект за куража на боксьорката Светлана Каменова!

"Респект за куража на Светлана Каменова, която се би смело в женската категория на Олимпиадата. Никоя жена не трябва да се бие с мъж. Това не е честна, безопасна и равнопоставена игра. Интегритетът на МОК е напълно разрушен". Това написаха в..

публикувано на 05.08.24 в 14:14

Сънародникът ни Ивайло Иванов е първи рефер на четвъртфиналите по волейбол в Париж

Още в първия ден на елиминациите на волейболния турнир на Олимпиадата в Париж, най-добрият български съдия Ивайло Иванов ще бъде първи рефер на мъжкия четвъртфинален двубой Италия – Япония. На Игрите във френската столица организаторите..

публикувано на 05.08.24 в 12:58