Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на парламента отказа да е служебен премиер

Рая Назарян
Снимка: БТА

"Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес". Това заяви председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ на среща с президента Румен Радев по негова покана в търсене на следващия служебен премиер на България.


Напомняме, че до формирането на служебен кабинет се стигна, след като по-рано днес от ИТН върнаха неизпълнен третия мандат. Назарян потвърди заявеното преди дни, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и равен шанс за всички участници в предстоящата предизборна кампания, която предстои, след като бъдат насрочени поредните предсрочни парламентарни избори.
Съгласно последните промени в Конституцията президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Държавният глава има силно ограничен списък от лица, измежду които може да бъде излъчен служебният министър-председател - товаса председателят на Народното събрание, управителят или подуправителят на Българската народна банка, председателят или заместник-председателят на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ-СДС отказа да подкрепи правителство с мандата на ИТН

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат, стана ясно след тричасови консултации с “Има такъв народ”. На тях мандатоносителят ИТН представи приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Разговорите започнаха с въпрос..

публикувано на 03.08.24 в 14:21
Димитър Главчев

Запазването на българския език и култура сред българските общности зад граница е изключително важно

Служебният премиер Димитър Главчев се ангажира през своя мандат да приведе в действие законодателните промени, свързани със Съвета за координация на политиките за българите извън страната. “ Срокът за приемане на правилник за Съвета и дейността му е..

публикувано на 03.08.24 в 09:06

Румен Радев поздрави Гордана Силяновска-Давкова по случай националния празник на РСМ

Държавният глава Румен Радев поздрави президента и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката. “Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през..

публикувано на 02.08.24 в 13:10