Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Камък от Хирошима" представят в музея "Земята и хората"

„Камъкът от Хирошима”
Снимка: БГНЕС

В софийския музей "Земята и хората" днес отбелязват Деня на милосърдието, учреден, за да ни напомня за жертвите на ядрените бомбардировки, тероризма и войните. По традиция в този ден в зала "Гигантски кристали" се експонира "Камък от Хирошима".

Това е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която се е намирала в 200 м от епицентъра на ядрения взрив на 6 август 1945 г., т.е. в зоната на най-силно поражение, в която само камъните оцеляват. По-късно част от тези късове са демонтирани и върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието Каннон. През 1991 г. по инициатива на международната асоциация "Камък за мир" и с подкрепата на жители на гр. Хирошима тези каменни късове са изпратени до политическите лидери на 188 страни в света, като символ на надеждата за мир за цялото човечество.

Българският "Камък от Хирошима" е предаден в музея "Земята и хората" през 1997 г. с ангажимента всяка година "Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

От 11:00 ч. в музея по повод годишнината ще се състои концерт с участието на японската флейтистка Кейко Танака и българската пианистка Мануела Манолова.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26

България днес - 5 август 2024 г.

Българският корен и как той присъства в живота на българчетата, родени в чужбина – това е нишката в "България днес" на 5 август. Повод за темата е предстоящото на 7 август тържествено събитие, на което Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 05.08.24 в 19:00