Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Камък от Хирошима" представят в музея "Земята и хората"

„Камъкът от Хирошима”
Снимка: БГНЕС

В софийския музей "Земята и хората" днес отбелязват Деня на милосърдието, учреден, за да ни напомня за жертвите на ядрените бомбардировки, тероризма и войните. По традиция в този ден в зала "Гигантски кристали" се експонира "Камък от Хирошима".

Това е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която се е намирала в 200 м от епицентъра на ядрения взрив на 6 август 1945 г., т.е. в зоната на най-силно поражение, в която само камъните оцеляват. По-късно част от тези късове са демонтирани и върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието Каннон. През 1991 г. по инициатива на международната асоциация "Камък за мир" и с подкрепата на жители на гр. Хирошима тези каменни късове са изпратени до политическите лидери на 188 страни в света, като символ на надеждата за мир за цялото човечество.

Българският "Камък от Хирошима" е предаден в музея "Земята и хората" през 1997 г. с ангажимента всяка година "Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

От 11:00 ч. в музея по повод годишнината ще се състои концерт с участието на японската флейтистка Кейко Танака и българската пианистка Мануела Манолова.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39

Въздухът над Пловдив вече не е замърсен

Показателите за качеството на въздуха в Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия в четвъртък пожар на сметището край село Цалапица, вече са в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Въпреки това тя препоръча на жителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:52

Жертвите на домашно насилие нарастват с 84,9% за една година

През 2023 г. повече хора са били подложени на домашно насилие спрямо предходната година, показва анализ, направен в проект на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г. Пострадали са общо 2211 души – от..

публикувано на 03.08.24 в 09:56