Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

Снимка: БТА

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи. 

Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Изграждането на съоръжението се налага заради новото шосе, минаващо над река Янтра при Бяла, което свързвало главния град на Дунавският вилает – Русе, със столицата на Османската империя – Цариград.

За построяването му полският инженер Людмил Рола, който бил на служба при Мидхат паша, поискал 3 милиона гроша, а Колю Фичето, най-известният възрожденски майстор строител, се наел да го изгради за 700 000 гроша.

Мостът днес е възвърнал изцяло автентичния си облик, като са възстановени и известните скулптури на нимфа, грифон, лъв и лебед. Точно до него е разположен иновативен изложбен център, в който посетителите ще могат да се запознаят с живота на именития роден майстор Уста Кольо Фичето. Не пропускайте да се качите и на втория етаж, откъдето се разкрива изключителна гледка към моста и река Янтра.

Официалното откриване на обновения мост ще се състои на 23 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35