Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект

Снимка: burgas.bg

В продължение на една седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи.

Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект e под патронажа на президента на България и ще се проведе в крайморския ни град от 9 до 15 август 2024г., съобщава БТА.
По информация на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), близо 200 ученици от 40 държави от цял свят ще се съберат и ще покажат своите знания в полето на изкуствения интелект.
В организацията и съставянето на задачите участват международни учени от водещи университети, а партньори и спомоществователи са световни институции, неправителствени организации и компании, с генерален спонсор Google.

Идеята е научното състезание да предизвика участниците да мислят критично и да трупат теоретични и практически знания, да им осигури перспектива за възможностите в тази област, както и да постави пред тях и обществото моралните и етични въпроси, свързани с изкуствения интелект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15