Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ратифицираха договор за придобиване на боеприпаси за "Страйкър"

Снимка: БТА

В Народното събрание беше ратифициран международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", предаде БТА. Договорът от правителството на САЩ, на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС, беше подкрепен с гласовете на 125 депутати, срещу 51 "против". Тази стойност е в рамките на заложените финансово-икономически параметри в Проекта за инвестиционен разход за "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Самият договор предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър, а съгласно клаузите му, доставката на боеприпасите се синхронизира с доставката на машините "Страйкър". Началото на доставките започва през второто тримесечие на 2025 г., а краят е трето тримесечие на 2028 г. По този начин ще се осигури необходимото първоначално количество боеприпаси за оръжейните системи, монтирани на бойните и спомагателните машини "Страйкър". Това ще способства за подготовката и поддържането на способности за участие в операции по гарантиране на националния суверенитет и защита на териториалната цялост на страната от Сухопътните войски.

Чрез договора ще се открие и възможност за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България в бъдеще.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални..

публикувано на 08.08.24 в 17:42

Президентът Румен Радев разговаря с комисаря за ядрено регулиране на САЩ Дейвид Райт

Държавният глава Румен Радев прие в президентството Дейвид Райт – комисар на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, който е на посещение у нас, съобщи прессекретариатът на президентството. По време на разговора бяха обсъдени аспекти от..

публикувано на 08.08.24 в 17:35

Отправиха послание към Камарата на представителите на САЩ за България

Конгресменът Джо Уилсън, републиканец от щата Южна Каролина, основател и съпредседател на конгресната Група за приятелство с България, отправи обръщение пред Камарата на представителите, посветено на страната ни. Това съобщи във Фейсбук..

публикувано на 08.08.24 в 13:52