Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев разговаря с комисаря за ядрено регулиране на САЩ Дейвид Райт

Снимка: president.bg

Държавният глава Румен Радев прие в президентството Дейвид Райт – комисар на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, който е на посещение у нас, съобщи прессекретариатът на президентството. По време на разговора бяха обсъдени аспекти от сътрудничеството на България и САЩ в сферата на ядрената енергетика, в това число изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и внедряването на технологията AP-1000.  С оглед управлението и поддръжката на съоръженията бяха разгледани и възможностите за обучение на български специалисти. Предмет на разговора бяха и въпроси, свързани с лицензирането на реакторите, както и времевата и финансовата рамка на проекта.

На срещата, президентът изтъкна, че  България има над 50 години доказан опит в експлоатацията на ядрени съоръжения при спазване на най-високите стандарти за безопасност. Развитието на ядрената енергетика дава автономност и сигурност, а на фона на нарастващото глобално потребление и търсене на енергия тя се очертава като достъпен и надежден източник, допринасящ за постигане на въглеродна неутралност, посочи още Радев.

От своя страна, Дейвид Райт заяви готовността на Комисията за ядрено регулиране на САЩ да сподели от опита и експертизата си, за да подкрепи ролята на България в гарантирането на енергийната сигурност и стабилност не само на страната ни, но и в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални..

публикувано на 08.08.24 в 17:42

Депутатите ратифицираха договор за придобиване на боеприпаси за "Страйкър"

В Народното събрание беше ратифициран международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", предаде БТА. Договорът от правителството на САЩ, на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС, беше подкрепен с гласовете на 125 депутати,..

публикувано на 08.08.24 в 16:45

Отправиха послание към Камарата на представителите на САЩ за България

Конгресменът Джо Уилсън, републиканец от щата Южна Каролина, основател и съпредседател на конгресната Група за приятелство с България, отправи обръщение пред Камарата на представителите, посветено на страната ни. Това съобщи във Фейсбук..

публикувано на 08.08.24 в 13:52