Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

Украинецът Семен Новиков донесе титлата за страната ни

Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани, който е световен вицешампион в категория до 87 кг в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от 7:0 точки.

Последната титла за България в мъжката борба е от Сидни преди 24 години и е спечелена от Армен Назарян.

Семен Сергеевич Новиков е роден в Харков на 11 декември 1997 г. До 2023 г. се състезава за Украйна. През 2020 г. става европейски шампион до 87 кг, а на световното първенство в Белград през 2023 г. печели бронзов медал в същата категория. 

Кадър от борбата с иранския представител

"Надявам се, че донесох много радост на българския народ. Знам, че България много обича руснаците, но се надявам, че повече българи ще обичат и украинците" - заяви пред БНТ малко след победата си Семен Новиков.

Борецът не скри щастието си, че е донесъл първото злато на България и изобщо първия медал за страната ни от началото на игрите в Париж. "Откакто започна Олимпиадата, всеки ден следях резултатите на България и всеки ден си мислех, че трябва да оправя ситуацията", коментира Семен и добави, че се е борил както за България, така и за престижа цяла Европа. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15