Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Калейн с историческо олимпийско сребро за България в художествената гимнастика

Боряна Калейн (вляво) с олимпийската шампионка Даря Варфоломеев (Германия) и бронзовата медалистка София Рафаели от Италия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С четири прекрасни съчетания на обръч, топка, бухалки и лента Боряна Калейн заслужи сребърен медал от Олимпийските игри в Париж. Предишният медал за страната ни в индивидуалната художествена гимнастика е от далечната 1988 г., когато Адриана Дунавска завоюва среброто в Сеул.

Единствената по-добра гимнастичка от Калейн беше действащата световна шампионка Даря Варфоломеев, която със сбор от 142.850 точки победи българката с 2.250.

Боряна се класира за финала с трети резултат от квалификациите (136.450 точки), като само 2.650 пункта я разделиха от лидерското място, което беше заето от София Рафаели от Италия.

Боряна Калейн е абсолютна европейска шампионка от Баку 2023, а след това спечели убедително престижната класация за „Гимнастичка на 2023 г.“ на Европейската гимнастика. Това беше второ такова отличие за нея, първото е за 2021 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестри Стоеви отпаднаха от Олимпиадата, Десислава Ангелова ще гребе на финал

Десислава Ангелова се класира за финал „А“ на скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в първия полуфинал с резултат 7:27.16. Гонката бе спечелена от нидерландката Каролин Флорайн с време 7:21.26 мин. Втора се..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

Боксьорът Рами Куиан е на една победа разстояние от медал на Олимпиадата

Боксьорът Рами Киуан е на победа от олимпийски медал, след като се класира за четвъртфиналите в категория до 71 кг. в Париж. При достигане до полуфинал българинът ще си осигури минимум бронзово отличие. Киуан надигра категорично поставеният..

публикувано на 31.07.24 в 14:10

Тежък жребий за сестри Стоеви на четвъртфинала по бадминтон в Олимпиадата

Плувецът Любомир Епитропов направи много силно полуфинално плуване и 4 стотни не му достигнаха, за да се се класира за финала на 200 метра бруст на олимпийските игри. Той зае деветото място в полуфиналите с време 2 минути, 9 секунди и 3 стотни..

публикувано на 31.07.24 в 10:51