Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Соня Йончева
Снимка: БТА

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност.

Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във Варна, където Соня Йончева участва в оперното представление “Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини. Диригент на спектакъла беше Найден Тодоров, който в качеството си на служебен министър на културата й връчи наградата.

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023

Соня Йончева – българският оперен глас по световните сцени

Найден Тодоров изтъкна, че живеем в странно време, в което търсим поводи да сме различни и да се караме помежду си. “Причината е, че вътре в нас липсва нещо – гордостта от това кои сме и какви сме. Все пак има хора, които ни го напомнят, те ни карат с присъствието да сме горди и щастливи”, заяви той и благодари на Соня Йончева, че е една от тези, каращи ни да се гордеем, че сме българи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15