Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 85 години в Чикаго е починал видният българин Хамид Русев

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков отляво и Хамид Русев отдясно.
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго - архив

Един от най-старите и уважавани български имигранти в Чикаго Хамид Русев е починал, съобщи BG VOICE. Информацията за кончината е подадена от негови близки. Той си е отишъл на 8 август. През последните години Хамид, както го наричаха всички в Чикаго, се бореше с усложнения след преживян инсулт, а от няколко месеца беше в болница. Хамид Русев беше на 85 години. Тленните му останки ще бъдат положени до съпругата му в Чикаго. През септември ще има възпоменателна служба в памет на забележителния българин.

Хамид Русев бяга от комунистическия режим в България през 1963 г. заедно с Шефкет Чападжиев, с когото ги свързва огромно приятелство. Години наред Хамид посреща генерации български емигранти в Чикаго, където създава първия български ресторант "Родопа". Дълги години е издател и спонсор на вестник "България".  Впечатляваща е огромната любов, с която Хамид говори за България, въпреки трудностите, през които е преминал по време на тоталитарния режим.

Любовта му към отечеството е пренесена към многото български емигранти, на които е помогнал. "Мисля, че трябва да се създаде една махала, един квартал, да бъдем обединени българите в Чикаго, в САЩ. Не да се чудим как да се разделим, а да гледаме как да се обединим. Това е, което българите трябва да направят.... Това е моето послание към всички", каза за BG VOICE Хамид Русев през 2022 година, когато получи награда от Държавната агенция за българите в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа награда: Александра Тихов, 9 г.- Училище „Българче“, Лондон – Великобритания / Рилски манастир

Награждават българчета зад граница - победители в конкурсите за литература, рисуване и пеене на ИАБЧ

На 7 август в Националния дворец на децата в София е тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света, организирани от Изпълнителната агенция за..

публикувано на 06.08.24 в 19:30
Снимка: „Българската община на район Тараклия“

Има много въпроси за преминаването на Тараклийския университет към Русенския

Председателят на организацията "Българската община на район Тараклия“ и бивш председател на район Тараклия в Молдова Иван Паслар е обсъдил с министъра на образованието проф. Галин Цоков процеса на трансформиране на Тараклийския държавен..

публикувано на 06.08.24 в 13:10
Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05