Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград
Снимка: БГНЕС

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколкостотин метра от сръбско-българската граница. Не можеш да се развиеш по друг начин, ако твоите родители винаги са ти казвали, че ние сме част от България, че дедите ми са си дали здравето за освобождението и независимостта ѝ". 

Босилеград е сред най-бедните райони в Сърбия. Българското малцинство там намалява и няма да оцелее без подкрепата на България, казва Николов. "Всеки ден са възможни изненади. Имало е времена, когато полицията нахлуваше в културния център. Изземваше книги, водеха се дела. Все още се водят за щяло и нещяло".

Най-трудното е когато проблемите идват от България, отбеляза той. "Свързани са с поддръжката на българските организации и с  финансирането. България може да помогне като държи отговорни своите политици за това, което правят или не правят за Западните покрайнини и сред българските общности в чужбина. Българските медии трябва да държат непрекъснато отворен този проблем в българското общество".

В Босилеград трудно се намира работа. "Има много деца, които идват да следват в България, много хора, които търсят поминъка си там. 90% от завършващите гимназия в Босилеград кандидатстват в български ВУЗ-ове". Ако районът продължи да се обезлюдява, ще загубим битката, предупреди Николов. "А е важно след 100 години борба този район да запази своя български характер, история и култура". "Българските фирми се опитаха, но не успяха да се установят тук, вероятно поради натиск от страна на сръбската държава", посочва още Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25