Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хасково излагат чудотворната икона "Пресвета Богородица - Златна ябълка"

Снимка: БТА

За втори път тази година в Хасково, Южна България, за православните християни ще бъде изложена за поклонение смятаната за чудотворна икона "Пресвета Богородица - Златна ябълка". Това съобщават от Пловдивската Света митрополия. Светинята ще бъде донесена от митрополит Николай в катедралния храм "Свето Успение Богородично" на 13 август. В рамките на Богородичния пост владиката ще отслужи молебен канон на Пресвета Богородица. Службата е в рамките на вечерните архиерейски богослужения през периода на молитва и въздържание преди 15 август, Успение Богородично. 

Вярва се, че иконата лекува жените от безплодие и помага при много детски болести. Нейният дом е църквата в асеновградския квартал Горни Воден. В синаксара на йеромонах Ананий Клинис от 1765 г. е описана историята на чудодейното зачеване на жена, която за благодарност украсила иконата с ябълка от злато, откъдето идва и наименованието на чудотворната Богородична икона от XVII в. - "Златна ябълка".

Ананий Клинис пише за "чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45