Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато Роденият от нея Божи Син отвежда душата ѝ в Небесното царство. Макар и преминала в тих сън към вечния живот, Божията Майка останала неуморна в молитвите си за спасение на човечеството. Още в същия ден станали много чудеса и знамения – болни се изцелявали, слепи проглеждали само при досега с одъра ѝ. И както Самият Спасител възкръснал със слава на третия ден, така Той възкресил и Майка Си. В памет на това голямо събитие апостолите установили празника "Успение на Пресвета Богородица". Няколко века по-късно император Маврикий (592-602) утвърждава отбелязването му.

За българите този ден е изпълнен с много радост и упование, обичан и почитан и от мюсюлманите в страната ни:

Браницки епископ Пахомий
"Света Богородица е обичана закрилница на всеки един християнин, на цялото човечество – отбелязва в специално интервю за Радио България Н. Пр. Браницкият епископ Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит. – Всеки, който се обръща към нея с молитва и с вяра, усеща нейната закрила, нейната помощ, нейната любов. По този начин и хората имат своето отношение и почит към Света Богородица, защото тя е вместила в утробата си Божия Син. Дори и друговерците вярват в Света Богородица и, прибягвайки към нея с любов, тя откликва, за да им покаже истината. Тя чува молитвите, но не за да удовлетворява някакви наши материални потребности, а за да открива очите за знанието за Истинния Бог."


Освен закрилница на майките и семейството, в тежки и трудни моменти Света Богородица чува молитвите на плачещите и онеправданите. Живата  връзка с нея са чудотворните икони с образа ѝ, пред които често измолваме нейното застъпничество:

"Наистина имаме доста примери – припомня епископ Пахомий. – Чудотворните икони, най-вече от ставропигиалните манастири – Бачковския, Троянския и Рилския – при различни събития сме виждали чудесата им. Помним, когато нашите медицински сестри бяха затворени дълги години в Либия, ние събрахме трите икони и като се помолихме, Света Богородица прояви милост, и сестрите след многото страдания и трудности, които изпитаха, се завърнаха в родината ни. Това за нас беше истинско чудо и бяхме изключително благодарни. И до ден днешен това събитие е голям спомен за всички ни. 


Всяка икона на Господ, на Света Богородица, на светиите, на ангелите е чудотворна. Зависи от нашата вяра и упование към Господ, Света Богородица и светиите, и те откликват. Разбира се, има и прославени икони, които чрез молитвите на вярващите, на хората в изпитание, са се прославили повече. Затова и миряните прибягват към тях с по-голяма любов и с по-голяма вяра. И тези икони и до ден днешен имат тази благодатна сила."

В България празникът Успение Богородично е известен още като Голяма Богородица, сякаш за да изкаже дълбокото преклонение и любов към Божията Майка. Двете седмици преди празненството са посветени на пост и молитви, чрез които вярващите се опитват да издигнат души към Бога:


"Това е благодатно време, което наистина човек трябва да отдели, да се въздържа от различни храни, но най-вече да насочи мисълта си към Бога, към Света Богородица. Да осмисли духовния живот, към който всеки е призван. Хубаво е, че през този период има богослужения, има и отреден молебен канон, който всяка вечер се отслужва в църквите в манастирите, за да можем наистина да се отърсим от грижите на ежедневието ни и да възнесем ума си нависоко към Бога. Разбира се, изкушението е, че се намира в средата на лятото, когато на хората им се ходи на различни места на почивка, на море. Моят апел към тях е да не забравят Бога и Света Богородица, както и задълженията си към Църквата. Защото това, което Църквата е отредила като пост, не е измислено от свещениците, то се е установило във времето като нещо полезно. Все пак християнството и Църквата са от 2000 години. Глава на Църквата ни е Христос, така че ние трябва да имаме послушание и да се ползваме от опита на Църквата, за да имаме и полза – и от духовния, и от телесния ни пост." 


Духовният смисъл на празника на Божията Майка е в неизмеримата ѝ обич към хората. Като Богородица, дала живот на Иисус Христос, второто лице на Светата Троица, тя е връзката между Бога и човешкия род:

"Цялото това тайнство е велико събитие за самата Света Богородица, защото тя го е приела с послушание и смирение, и със собствената си воля – пояснява епископ Пахомий. – По този начин тя става и най-бърз ходатай за човечеството. Зависи от нас доколко наистина държим в ума си мисълта си за Бога и за Света Богородица, не само през този кратък пост или само на празника, за да можем винаги да измолваме тяхната помощ." 

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15