Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако няма любов"

Снимка: horizont-band.com

Хоризонт е група с 40-годишна история. Създадена през 1984 г. от съученици и приятели, вече четири десетилетия тя остава вярна на мелодичния рок. През 1994 г. пък от сцената на "Златният Орфей" официално стартира първото ѝ професионално участие, от което се наброяват вече 30 години. Така че тази година фронтменът Валери Славчев като водещ вокал и китара, Димитър Бенков – клавишни и вокал, Валери Иванов – бас китара и вокал, и Михаил Желев на ударни инструменти празнуват два юбилея. Музикантите отбелязват тези събития с издаването на шестия албум на група Хоризонт "Измислени истини". Валери Славчев обяснява защо сред 14-те песни, написани от него и от Димитър Бенков, не срещаме това заглавие: 

"Няма песен с това заглавие. "Измислени истини" – защото в днешно време на една част от хората може би звучат малко измислено тези истини – истинските истини, с които ние израснахме, когато бяхме подрастващи тийнейджъри. А именно, че е по-добре да си на страната на любовта, че в прошката има сила – силен си, когато можеш да простиш. Че семейството, приятелството и честта са изключително важни и трябва да присъстват в нашия живот. Тези истински истини в момента може би звучат малко измислено и затова така кръстихме албума ни. А пък и в текстовете сме засегнали част от тези неща, за които споменах."

Валери Славчев

В "Измислени истини" за първи път четиримата от Хоризонт записват албум с музикален продуцент – Христо Ламбрев, един от създателите на група Сигнал. Избират го, като разчитат на него първо като приятел, но и защото той има изключително богат опит. Валери Славчев изпява всички песни и изсвирва китарите така, както Христо е пожелал. Намеренията им са да продължат да работят заедно, защото това носи допълнителен професионализъм в творчеството на групата.

Юбилейната за Хоризонт година включва много срещи с публиката – над 40 концерта. Част от тях са в турнето "Концерти с кауза", което ще обиколи през септември летните театри из страната и ще включва много изпълнители. Но останалите концерти преминават под мотото "40 години група Хоризонт". Най-скоро можем да ги чуем на 15 август в Кула, в Банско на 16, където от 15 до 17 август за първи път ще се проведат "Дни на българската музика". В тях освен група Хоризонт ще участват още музикантите от "БГ Дуетът" и родната поп легенда Йорданка Христова.

Предлагаме ви песента "Ако няма любов" по музика и текст на Валери Славчев от юбилейния шести албум на група Хоризонт "Измислени истини".



Снимки: horizont-band.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15