Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е номинирана за магистър на годината на Университета в Утрехт

Снимка: FB/Bilyana Manolova

Българката Биляна Манолова, изследвала начина, по който разказваме за комунистическото си минало, е сред тримата номинирани за годишната награда за завършилите магистратура в Университета в Утрехт, съобщи "Дневник". Тя е от София, учила е в испанската гимназия "Мигел де Сервантес", завършила е културология в Лондон и след 2 години работа в консултантска компания се заема с магистратурата по сравнително литературознание в Нидерландия. Тезата, която е защитила, е "Формирането на постсоциалистическата субективност в житейските наративи от България, Русия и Украйна".

Биляна Манолова не знае как номинацията ѝ е стигнала до този етап, но споделя, че на Запад има растящ интерес към изследване на посткомунистическото пространство и общества, най-вероятно предизвикан от агресията на Владимир Путин срещу Украйна през февруари 2022 г. "Бях пред петото си интервю за стипендия за докторантура (спечелила е правителственото финансиране за 4 години за Университета на Амстердам - бел. ред.), когато ми се обадиха да изпратя бързо нужните документи", споделя Биляна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи от Молдова представиха фолклора си край езерото Белеу

Ансамбълът "Червена китка" при Дома на културата "Степан Танов" в Тараклия представи българската култура на фолклорния фестивал BelEU Fest-2024 в Кахулски район на брега на езерото Белеу. Програмата на ансамбъла е включвала български народни песни и..

публикувано на 12.08.24 в 14:39
Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм..

публикувано на 12.08.24 в 12:05

С подкрепата на парламента българчета от Сърбия ще летуват в Равда

50 деца с трима ръководители заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието, предаде кореспондентът на БНР в Кюстендил Кирил Фалин. Почивката се провежда с финансовата подкрепа на Народното събрание и партньорството на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49