Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийският шампион Карлос Насар: Лимитът ми е още много далече

Снимка: БТА

Един от тримата олимпийски шампиони на България в Париж Карлос Насар беше посрещнат тържествено на българска земя след изключителния си златен медал във френската столица. 20-годишният българин стъпи на олимпийския връх в категория до 89 кг във вдигането на тежести с двубой от 404 килограма, което е нов световен рекорд. 

"Костваше ми доста енергия, доста от силите си дадох за това, доста от времето си, от социалния живот, кръв, пот и много усилия, но важното беше крайната цел. Аз бях мотивиран да постигна крайната цел, а именно да стана олимпийски шампион", каза Насар на летище "София", където беше посрещнат с питка с мед и сол от своята майка, сестра си, сина на покойния си треньор Илиян Илиев, фенове. 

Именно треньорът от Червен бряг Илиян Илиев през 2020 г. в телевизионно интервю предрича, че младежът ще стане олимпийски шампион през 2024 г. "Лимитът ми е още много далече", заяви Насар пред журналисти. Следващата голяма цел на спортиста е Световното първенство през декември.

На 17 години Насар чупи световния рекорд от 81 кг в изтласкване (208 кг), за да спечели Световното първенство по вдигане на тежести през 2021 г. в Ташкент, като стана третият най-млад световен шампион в историята на вдигането на тежести. На 18 години той отново чупи световния рекорд, този път до 89 кг (220 кг), за да спечели златния медал в изтласкване на Световното първенство по вдигане на тежести през 2022 г., което го прави единственият мъж щангист, който държи световни рекорди в две различни категории.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е на 26-о място в класирането по медали на Олимпиадата в Париж

На завършилите Олимпийски игри в Париж България е на 26-то място по медали. За сравнение на Игрите в Токио 2020 България бе 30-та, в Рио 2016 54-та, в Лондон 2012 51-ва, в Пекин 2008 на 40-то място. България заема 15-а позиция от държавите в Европа и е..

публикувано на 12.08.24 в 08:31

Българските волейболистки се наложиха над силния отбор на Нидерландия

Българският национален отбор извоюва категорична победа над Нидерландия на Европейското първенство по волейбол за жени под 20 години, постигайки резултат от 3:0. Страната ни заедно с Ирландия е домакин на шампионата. Победата над един от най-добре..

публикувано на 11.08.24 в 11:51
Боряна Калейн

Седем олимпийски медала за България в Париж

След като вчера Тихомир Иванов завоюва осмото място на скока на височина, с личен рекорд за сезона от 2,27 м, беше поставен краят на българското участие на олимпийските игри в Париж.  Равносметката за България от Париж`2024 е седем медала – три..

публикувано на 11.08.24 в 09:09