Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Доган е подал документи да се откаже от собствеността в ТЕЦ "Варна"

ТЕЦ „Варна“
Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистър, съобщи в-к "24 часа". В Търговския регистър на 12 август е внесено искане 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда". В момента акциите на ТЕЦ-а се държат от "Сигда инвестмънт", в която 30% дял имат Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски", а мажоритарен акционер е Ахмед Доган.

През 2017 г. Папазов купи ТЕЦ "Варна" чрез "Сигда" от чешката ЧЕЗ. През август 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от централата. Промяната в собствеността е заявена само 3 дни след като Комисията за борба с корупцията обяви, че разследва как се похарчени парите от кредита за 148 млн. лв., който бизнесменът Румен Гайтански взе от държавната Българска банка за развитие, а част от кредита е пренасочена по сделката за придобиване от Доган на ТЕЦ "Варна", предава БГНЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47