Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли БНР получи почти 400 писма от 19 държави

Снимка: Десислава Семковска

Здравейте, скъпи приятели!

С радост съобщаваме, че след появата на новите QSL-картички на БНР получихме цяла лавина от писма. Само през юли те са почти 400! Най-активни се оказаха нашите потребители от Германия и Индия.

"Винаги слушам вашите програми и редовно им се наслаждавам. Благодаря много за интересните ви предавания!" – пишат ни мистър Рейянш и Рам Кумар от Индия.

"Уважаем екип на Радио България! Пиша, за да изразя искрената си благодарност за QSL-картичките, които ми изпратихте. Много се развълнувах, когато ги получих и наистина оценявам усилията, които полагате за слушателите си. Вашите предавания са удоволствие за слушане, а получаването на QSL направи преживяването ми още по-специално. Очаквам с нетърпение бъдещите ви предавания" – допълва Мохамед Башир от Пакистан.


"Обичам да чета вашия уебсайт и да слушам ежедневния подкаст. Вие предлагате много подробна информация за българската политика, икономика, култура и социални въпроси на немски език, която не мога да намеря другаде, защото в местните медии има само спорадична информация за България. Всеки, който се интересува от България, който иска да знае кои са най-красивите туристически дестинации, къде може да се потопи в културната история на страната, да се запознае с Балканите, трябва да събира информация от много места. А аз винаги мога да науча много нови и интересни неща просто докато разглеждам вашия уебсайт. Благодаря ви!" – пише ни Ралф Урбанчик от Германия.

А ето какво ни пише Зигберт Герхард: "Скъпи приятели от Радио България, много ви благодаря за немските програми на БНР. Песните на деня са чудесни, музиката си заслужава да се слуша. Изненадващата, фантастична кулинарна обиколка възбуди апетита ми и разпали желанието ми да посетя вашата красива страна".

"Надявам се, че се наслаждавате на разгара на лятото. Аз пък се разхождам под палещите лъчи на слънцето по улиците на Валядолид, а когато имам свободно време вкъщи, се наслаждавам на вашите предавания. Надявам се да продължа да събирам прекрасните ви картички още дълги години. Приемете топла прегръдка от приятел, който ви слуша отдалеч, но се чувства близо до вас чрез радиото" – споделя Хуан Монтеро от Испания.

"Напоследък слушам вашата станция, доколкото ми позволява времето. Мисля, че чрез вашите предавания разбрах малко повече за България, за която преди не знаех много. Надявам се, че ще продължите да излъчвате приятните си програми" – пише ни Хироши Катаяма от Япония.


Много е активна кореспонденцията на турски език на Радио България

Хедие Али описва как слушат Радио България в нейното село Искра, Силистренско: "Селото ни е много хубаво, хората работни и земята плодородна. Тази година има голяма суша. В селото се организира "Молитва за дъжда". Събираме се цялата махала да слушаме вашите предавания, новините научаваме от вас, прогнозата за времето чакаме пак вие да ни съобщите. Имате предавания за всеки вкус – за нас, чиито деца са в чужбина, за реколтата, за културата. Благодарим ви! Добре че ви има!"

А в пощенска картичка сем. Наиме и Фекин Йозден са ни написали:

"Здравейте. Изселници сме от гр. Генерал Тошево, обл. Добрич. Живяхме дълги години в Кипър, пенсионирахме се и сега се върнахме в България и  живеем в с. Божурово, обл. Добрич. Слушаме ви в България и много харесваме вашите предавания. В момента сме в Турция, Кападокия, на гости на дъщеря ни Мюнтеха. И тук не пропускаме едно ваше предаване! Поздравяваме ви от сърце".


Много са интересни писмата, в които разказвате за първия си досег с нашето радио

"Обичам да слушам радио. Всъщност практикувам хоби, наречено DXing, което се състои в слушане на радиостанции. Когато слушам нова станция, пиша, за да изпратя рапорт и да поискам потвърждение за приемането ми, което се добавя към колекцията ми. Очевидно е, че бих искал да получа такова потвърждение от вашата станция" – пише в първото си писмо до нас Артур Лорела от Испания.

"Тъй като хобито ми е слушането на далечни радиостанции, бях много щастлив да чуя вашата станция" – споделя в писмото си Патрик Робик от Австрия.


Немалко са и далечните приятели, които след запознанството си с нашите програми се надяват да посетят България

"Здравейте, уважаеми сътрудници на Българското национално радио! Сега с голямо желание чакам отварянето на границите между Русия и ЕС, за да видя със собствените си очи красотата, запечатана на новите ви QSL-картички. Благодаря ви и за обратната връзка, за интереса към аудиторията ви. Този вид комуникация ме настройва да продължа интересния диалог с вас" – пише Игор Колке от Русия.

Сърдечни поздрави ни изпраща и Симон-Петер Лир: "Имах удоволствието да слушам вашата програма "Хоризонт" чрез Видин на 576 kHz. Никога не съм бил в България, но се надявам да отида там един ден на почивка".

"Благодаря за интересния репортаж за черноморския град Поморие. Успях да науча много нова, интересна информация за този уникален град. В допълнение към тракийската могила, представена в програмата, бих посетил манастира "Свети Георги". Вече видях снимки на това религиозно място в Поморие, което ме изуми и възхити" – допълва отзивите за нас Ралф Урбанчик.


И най-важното: не спират да валят благодарности и пожелания за нашата работа

"Скъпи приятели от любимата ми станция! Както винаги, слушам вашите предавания и се наслаждавам на вашите отлични програми" – отбелязва Деуан Ислам от Бангладеш

"Поздравления за програмата и работата ви" – пише Карлос да Силва от Бразилия.

"От вашите предавания винаги получавам много интересна информация за вашата страна и вашата култура" – благодари ни Волфганг Машке от Германия.

"Много се радвам, че отново се свързвам с вас, за да ви информирам, че обичам да слушам програмата на Радио България, както и другите програми на вашето радио", пише Еудсон де Лима от Бразилия.

"Здравейте! – приветства ни Мохамед Бузебуджа от Алжир. – Като запален слушател на БНР бих искал да поздравя целия радио екип за всички предавания и да ви пожелая успехи и занапред".

Андре Болин от Германия с чувство за хумор споделя следната история: "Моето хоби е да слушам чужди FM радиостанции. Слушах ви в колата си, когато отивахме на пазар. И ми се наложи да подредя приоритетите си – или да вляза с жена ми в магазина или да слушам "Радио Варна". За съжаление приемът беше кратък".

И завършваме с приятна за нас информация, за която ни съобщава немският ни слушател Хелмут Мат: "Винаги с удоволствие слушам вашите предавания. Имам и една новина, която ще ви заинтересува. Излезе новата ми книга. Този път за радиото – "Радио – звукът на света. Вълните, които свързват". "Радио България" (бившето "Радио София") се споменава в книгата няколко пъти".

Благодарим за това признание и за всички прекрасни и топли думи за нас!

73!

Съставили: Десислава Семковска, Шевкие Чакър  

Снимки: Десислава Семковска, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лудогорец" отпадна като домакин от Шампионската лига

Българският футболен шампион "Лудогорец" отпадна в третия квалификационен кръг на Шампионската лига след загуба с 2:7 след продължения от шампиона на Азърбайджан "Карабах". Макар и домакини, отборът от Разград отпада с общ резултат 4:8, след успех с 2:1..

публикувано на 14.08.24 в 08:27

Царството на муфлоните се намира в Източните Родопи

Сред дивата природа на Източните Родопи, в района на град Кърджали се простира Държавно ловно стопанство "Женда". Това е едно от най-красивите и живописни места в тази част на България. Наред с големите стада муфлони, тук се скитат и благородни елени,..

публикувано на 14.08.24 в 08:15

Музикалният фестивал Breeze by Exit ще вдигне градуса на настроението във Варна

Музикалният фестивал Breeze by Exit ще се проведе в черноморския ни град Варна до 18 август. Музикалният форум е обединение между два фестивала – EXIT (Сърбия) и Breeze (България), а пилотното издание ще бъде под името Varna Breeze by Exit. Част от..

публикувано на 14.08.24 в 06:10